Child abuse & neglect

The facts - Meeting the experts

Tweedaags congres te Leuven

donderdag 23 mei &
vrijdag 24 mei 2024

4de internationaal congres georganiseerd door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling in nauwe samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling

"Kindermishandeling blijft één van de meest verborgen en onderschatte problemen in onze maatschappij. Wat weten we over kindermishandeling anno 2024?"

‘It shouldn’t hurt to be a child’, zo bracht dr. Henry Kempen het Battered Child Syndrome onder de aandacht in 1961.

Sindsdien is de bekendheid van het fenomeen kindermishandeling en verwaarlozing in snelheid toegenomen. We kennen de gevolgen van kindermishandeling op neurobiologisch, psychologisch en sociaal vlak. En toch blijft kindermishandeling een onderbelicht gezondheidsprobleem.

Daarom vinden we het noodzakelijk om nieuwe kennis en kunde te delen met wie zich dagdagelijks engageert kindermishandeling aan te pakken. Want kennis over kindermishandeling draagt bij tot het detecteren, stoppen en herstellen ervan.

In 2004 organiseerde het VK een eerste congres ‘Child Abuse and Neglect: The facts’ om een stand van zaken op te maken over de wetenschap en de praktijk in de aanpak van kindermishandeling.

20 jaar later blikken we niet alleen terug op een succesvolle eerste editie van dit congres en de baanbrekende kennis die toen werd gedeeld. We blikken ook vooruit en delen nieuwe inzichten die het werkveld rond kindermishandeling de volgende jaren zullen vormen.

Tijdens het tweedaags congres nodigen we sprekers uit binnen- en buitenland uit om hun expertise op vlak van onderzoek en praktijk te delen. We schuiven daarnaast de huidige generatie slachtoffers en overlevers naar voren, want hun stem draagt hoop en weerbaarheid uit.

Laat je inspireren op deze boeiende congresdagen en noteer 23 & 24 mei alvast in je agenda!

We verwelkomen

We zetten in de verf

REWIND – een Emmy-genomineerde autobiografische documentaire van Sasha Joseph Neulinger waarin hij zijn verhaal van seksueel misbruik ontrafelt.

praktisch

Voor wie? Professionals werkzaam in de welzijnssector, de jeugdzorg, de gezondheidszorg, de geestelijke gezondheidszorg, de kinderopvang, het onderwijs, justitie, het jeugdwerk, … . Kortom, alle plekken waar kinderen, jongeren en/of hun ouders en leefcontext terecht kunnen komen.

Wanneer? 23 en 24 mei 2024

Waar? Provinciehuis Vlaams-Brabant – Provincieplein 1 – 3010 Leuven

Wat kost dat? Deelname aan tweedaags congres: € 280* / €300 (* Early birds: Inschrijving en betaling ontvangen voor 29 januari 2024)
Deelname aan avondprogramma op donderdag 23 mei: +€ 50

Accreditatie is mogelijk voor Belgische participanten.

Een initiatief van de
Vlaamse Vertrouwenscentra Kindermishandeling

In samenwerking met het
Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling