© Heike Sofia Villavicencio Rammeloo

Alert voor sporen van mishandeling

Medische aspecten in de multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling anno 2022

Tweedaags congres

vrijdag 14 oktober &
zaterdag 15 oktober 2022

© Heike Sofia Villavicencio Rammeloo

De inschrijvingen voor het congres werden afgesloten.

Medische en paramedische zorgprofessionals komen in contact met kindermishandeling. Wat betekent dit en wat kunnen we leren van de betrokkenen zelf?

Slachtoffers van kindermishandeling komen met letsels en verhalen terecht op de consultatie van de huisarts of kinderarts, worden aangeboden op spoed, of vertellen hun verhaal op school waarna het CLB wordt geconsulteerd.

Toch worden situaties van kindermishandeling, ook in de medische sector, nog steeds te weinig opgemerkt. Kennis hebben van de impact van mishandeling op de ontwikkeling van kinderen en van basisaspecten van forensische pediatrie kan in belangrijke mate bijdragen tot het detecteren, diagnosticeren, aanpakken en correct doorverwijzen van deze situaties.

Met een tweedaags congres willen we een aantal belangrijke elementen van de aanpak van kindermishandeling naar voor brengen. Sprekers uit binnen- en buitenland zullen de meest recente inzichten toelichten met betrekking tot relevante medische topics, zoals letsels bij seksueel misbruik, niet-accidenteel hoofdtrauma, Münchhausen-‘by-proxy’-syndroom, groeiachterstand, letsels en fracturen. Verder wordt stilgestaan bij het belang van een multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling, en wordt de samenwerking met actoren uit de jeugdhulp toegelicht.

We hopen op deze manier de deskundigheid op vlak van de aanpak van kindermishandeling bij artsen en paramedici uit de eerste, tweede en derde lijn te vergroten, en de detectie van signalen van mishandeling te verbeteren.

Laat je inspireren op deze boeiende congresdagen en noteer 14 & 15 oktober alvast in je agenda!

Praktisch
Deelname: live of via online streaming
Datum: vrijdag 14 oktober & zaterdag 15 oktober 2022
Plaats: Flanders Meeting & Convention Center, A room with a ZOO,
Koningin Astridplein 20-26, B-2018 Antwerpen

Kijk naar het kind, praat met het kind, luister naar het kind. Ontwikkel je expertise op maat van het kind.
Als zorgverlener kan je met deze basiskrachten heel veel betekenen.

Deze illustratie van kunstenares Heike Sofia Villavicencio Rammeloo schept dit beeld: er staat een gele gebroken bloem tussen het meisje en de volwassene (hulpverlener).

Kijk, praat en luister om de stap te zetten van een letsel of signaal naar een aanpak die werkt en helend is voor het kind.

 

De gele kleur accentueert dat we het kind resoluut centraal zetten.

De blauwe kleurtinten verwijzen naar de zorgsector en de grote meerwaarde voor een kind.

De vele bloemen en planten rondom, symboliseren de geborgenheid die we vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid kunnen bieden.
De volwassene treedt het kind tegemoet, stimuleert een veilige omgeving via een rustige, betrouwbare en voorspelbare houding zonder de problemen uit de weg te gaan.

Heike Sofia Villavicencio Rammeloo is illustrator, kunstenares en schrijver. Ze maakte dit werk specifiek voor dit medisch congres in opdracht van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. Meer weten over Heike en haar werk.

Een initiatief van het
Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling

In samenwerking met de
Vlaamse Vertrouwenscentra Kindermishandeling