Programma

09:00-09:45

Ontvangst en registratie (met koffie en ontbijtkoeken)

09:45-10:15

Welkom door Erik Van Dooren, directeur VK Brussel, Ilse Van Campenhout, coördinator Nupraatikerover.be
Terugblik op de geschiedenis van Nupraatikerover.be

10:15-11:15

Prof. Keygnaert: Har(d)t op de tong: over moeilijke stappen in hulp zoeken na seksueel geweld

11:15-12:15

Dr. Cees Hoefnagels:  
– Kom je? … Ja!   
– En nu praat ik erover –

12:15-13:30

Middagpauze  (Mogelijkheid om het Atomium te bezoeken)

13:30-13:45

Mevr. Caroline Gennez, Vlaams Minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen

13:45-14:30

Mevr. Jana Verplancke en Mevr. Marie Van der Cam: Kracht van chat- en blended hulpverlening

14:30-15:15

Panelgesprek: Uitdagingen voor Nupraatikerover.be in de toekomst met Tim Stroobants als moderator.
Panelleden: Evi Verdoodt (psychologe VK Brussel), Anna de Laat (Ervaringsdeskundige VK Brussel), Kasia Uzieblo (Vlaams coördinator hulplijn 1712) en Aura Van Liefferinge (Beleidsmedewerker Kindermishandeling bij Agentschap Opgroeien)

15:15-15:30

Beschouwingen door Mevr. Nel Broothaerts, algemeen directeur Child Focus

15:30-15u45

Mr. Matthias Diependaele, Minister-President van de Vlaamse Regering

15:45-16:00

 Lancering nieuw campagnelied en conceptvideo

16:00-16:10

Een welgemeende dank aan zovelen

16:10-17:30

Feestelijke receptie met netwerkmoment (Mogelijkheid om het Atomium te bezoeken)

PROF. INES KEYGNAERT

Ines Keygnaert is professor seksuele en reproductieve gezondheid en Co-Directeur van het International Centre for Reproductive Health (ICRH) aan de Universiteit Gent. Ze leidt er ook het “Gender & Violence” Team en coördineert de onderzoekslijn rond seksueel geweld en schending van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, alsook rond gender en seksuele gezondheidspromotie in moeilijk bereikbare, kwetsbare en/of minderheidsgroepen.

In opdracht van de Belgische regering ontwikkelde, piloteerde en evalueerde Ines de eerste drie Zorgcentra na Seksueel Geweld in België. Ze coördineerde ook de eerste prevalentiestudie over seksueel geweld bij 16-100-jarigen in België. Sinds april 2023 is Ines ook coördinerend staf- en beleidsexpert geweld aan het UZ Gent en is ze de strategisch coördinator van Operatie Alert, een ondersteuningsprogramma voor alle personeel in alle Belgische ziekenhuizen om geweld beter te detecteren, opvang en zorg te voorzien en te verwijzen waar nodig.

DR. CEES HOEFNAGELS 

Cees Hoefnagels is afgestudeerd als psycholoog en richt zich op de preventie van psychische aandoeningen, aanvankelijk als preventiewerker in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Het oogmerk van zijn wetenschappelijk onderzoek is nagaan hoe we de praktijk en het beleid kunnen verbeteren om onnodig en vermijdbaar lijden (door huiselijk of seksueel geweld) van kinderen en jeugdigen te voorkómen of verminderen.

JANA VERPLANCKE 

Jana Verplancke, docent en onderzoekspromotor van de expertiselijn Mens, Samenleving en Digitalisering  van Arteveldehogeschool Gent. De inhoudelijke focus ligt er op onderzoek, methodiekontwikkeling én implementatietrajecten rond thema’s digitalisering, online en blended werken in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg en e-inclusie. 

MARIE VAN DER CAM 

Marie Van der Cam is inhoudelijk medewerker en trainer in het team digitalisering en blended hulp bij SAM. Ze ondersteunt en traint praktijkwerkers en faciliteert uitwisseling. Ze helpt organisaties bij het implementeren van online en blended hulp en bij het opzetten van waardevolle samenwerkingen. Ze werkte zelf als hulpverlener in het JAC in Gent waar ze jongeren op een blended manier ondersteunde.

NEL BROOTHAERTS 

Nel Broothaerts studeerde af als Master in de Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Na tewerkstelling in het onderwijs en jeugdhulp, trad ze in 2007 in dienst bij Child Focus en was ze als Projectmanager verantwoordelijk voor het beleid en de ontwikkeling van preventie-initiatieven rond e-safety.

In september 2013 werd ze Coördinator van het projectteam en in oktober 2017 Directeur van het nieuw opgerichte departement ‘Preventie en Ontwikkeling’, voor alle preventie-initiatieven, via tools, materiaal, vormingen of training, en nieuwe ontwikkelingen in de Stichting. Sinds oktober 2022 is Nel Adjunct CEO van Child Focus. Vanaf 1 september 2024 is zij de algemeen directeur van Child Focus.

TIM STROOBANTS 

Tim Stroobants is directeur van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling.

Daarnaast is hij vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel, klinisch psycholoog in een privépraktijk en freelancer voor diverse opdrachten in de jeugdhulp.